| |     polski | english  
Naslovna
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Odlukama br.101/30-2019/01 i br.101/30-2019/01 od 08. marta 2019.godine, MSP USDSR je raspisala konkurse za sufinansianje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore. Konkursi su otvoreni od 13. marta o.g. od 01. aprila o.g. Sve informacje o konursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku http:///www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/ .Informacija o novoj platformi RTS

Obaveštavamo da je medijski javni servis Radio-televizije Srbije pokrenuo platformu RTS Planeta (https://rtsplaneta.rs), koja je dostupna svim korisnicima interneta u Srbiji i širom sveta. Za korisnike koji se registruju van teritorije Srbije besplatno praćenje sadržaja biće obogućeno u naredna tri meseca. Posle prmotivnog perioda putem ove platforme i dalje će biti mogće besplatno praćenje televizijskog kanala RTS Svet (bivši Satelitski program RTS) i programi Radio Beograda.Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu

Obaveštavamo vas da je Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, objavio Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.

Ceo tekst Obaveštenja možete pročitati ovde.

Ceo tekst Javnog Međunarodnog otvorenog dvostepenog konkursa za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu možete pronaći ovde.Link sa obavestenjem o načinu glasanja na izborima za predsednika Republike, 2. aprila 2017.godine

Na sajtu Republičke izborne komisije (http://www.rik.parlament.gov.rs/) postaljen je kraći video zapis sa obaveštenjem građanima o načinu glasanja na izborima za predsednika Republike, sajtu možete pristupiti ovde.IZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE

Pozivaju se državljani Republike Srbije sa boravkom u R. Poljskoj, da se prijave radi glasanja u R. Poljskoj, odnosno radi upisa u birački spisak za glasače koji borave u inostranstvu.

U skaldu sa zakonskim rokovima za zaključivanje biračkih spiskova, prijave će se primati najkasnije do subote, 11. marta 2017.godine, do 24:00 časa.

Napominjemo da je, shodno važećim propisima, neophodno podneti novu prijavu bez obzira na prijave podnete ranije radi učešća na prethodnim izborima. Prijavu možete preuzeti ovde.

Popunjen i potpisan formular, zajedno sa kopijom važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije potrebno je dostaviti konzularnom odeljenju Ambasade Republike Srbije u Varšavi (poštom, faksom ili elektronskom poštom).

Adresa:

Ambasada Republiki Serbii

Al.Rož 5, 00-556 Warszawa

Tel: (+48) 22 628 51 61

Fax: (+48) 22 629 71 73

E-mail: vladimir.radovic@mfa.rs ili embassy.warsaw@mfa.rs

Provera da li je lice upisano u Jedinstveni birački spisak se može izvršiti elektronskim putem preko sledećeg linka:

http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal.

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, preko Ambasade se može podneti zahtev za upis u Jedinstveni birački spiak (obrazac zahteva možete preuzeti ovde). U tom slučaju, neophodno je podneti istovremeno zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu.

Ambasada će, po dobijanju konačnog biračkog spiska od Republičke izborne komisije, uputiti poziv za glasanje.

U slučaju drugog kruga izbora, svi birači koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu ostaju na istom biračkom spisku za glasanje u inostranstvu i za drugi krug. Nema mogućnosti da se nakon prvog kruga menja mesto glasanja.

 OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (11. marta 2017.godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za predsednika Republike Srbije glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sleće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstjećim izborima.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni  birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spika po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lica koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neohodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavištva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave - www.mduls.gov.rs, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana..

 Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade narodne Republike Kine o medjusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade NR Kine o medjusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, potpisan u Rigi 5. novembra 2016. godine, stupa na snagu 15. januara 2017.godine.

Od tog datuma, državljani obe države, nosioci običnih pasoša, imaju pravo na uazak, tranzit i boravak na tertoiji države druge stane bez vize, u trajanju do 30 dana od datuma ulaska.Sedma medijska konferencija dijasore i Srbija u regionu

Konferencija novinara i medija dijasore i Srba u regionu Udruženja novinara Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, biće održana 27. decembra u 11,00 časova u Pres centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihajlova 6, Beograd).

Sedma konferencija posvećena je jačanju onlajn kapaciteta organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu, njihovoj ulozi u informisanju i promovisanju srpske zajednice u inostranstvu, prednostima korišćenja onlajn medija, kao i značaju usavršavanja za rad na internetu.

Projekat Jačanje onlajn kapaciteta organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu Udruženja novinara Srbije je projektno finansiran Odlukom o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, i matične države i Srba u regionu broj: 23/2016-01/161 od 17. oktobra 2016.godine.

Na konferenciji će biti predstavljeno istraživanje o internet nastupu i zastupljenosti na mrežama udruženja i organizacija Srba u dijaspori i regionu, kao i predlozi za unapređenje. U okviru konferencije biće organizovana i radionica na temu kreiranja sadržaja, promocije na društvenim mrežama i vidljivost sajta. Organizacijama i udruženjima iz dijaspore i regiona, medijima i drugim zainteresovanim biće omogućeno predstavljanje medijskih projekata namenjenih dijaspori i Srbima u regionu.

Prijave za učešće se mogu poslati do utorka 20. decembra 2016.godine na elektronsku adresu pc@uns.org.rs, Koordinator Konferencije u Udruženju novinara Srbije je Vesna Masalović, vesna.masalovic@uns.rs, Koordinator Konferencije u Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je Nikolina Milatović Popović nikolina.milatovic@dijaspora.gov.rsOglas za pružanje usluga u cilju otuđenja nepokretnosti - otuđenje diplomatske nepokretne imovine

Oglas za pružanje usluga u cilju otuđenja nepokretnosti - otuđenja diplomatske nepokretne imovine u Njujorku (Sjedinjene Američke Države), Tokiju (Japan), Bonu (Nemača) i Bernu (Švajcarska)

Nezvanični prevod Oglasa pdf.

Nezvanični prevod Oglasa doc.Lista advokata u Republici Poljskoj koji govore srpski jezik

Nezvanicna lista advokata u Republici Poljskoj koji govore srpski jezik:

1) KANCELARIA PRAWNA SP.K.

ul Piekna 44 lok.1

00-672 Warszawa

tel.+(48) 22 826 11 88

fax +(48) 22 828 30 61

kancelaria@wkiw.pl

www.wkiw.pl

 

Michal Gozdzik

(Mihal Goždjik)

+48 604 123 216

 

2) SOUTH-EASTERN EUROPE LAWYERS D.O.O.

ul.Strahinjica Bana 73

11158 Beograd, Srbija

tel: +(381) 11 30 36 516

fax: +(381) 11 30 36 517

 

Michal Gozdzik

(Mihal Goždjik)

mob: +(381) 62 8239 762

e-mail: michal.gozdzik@wkiw.pl

 

Ljuban Brković

mob: +(381) 63 339 963

e-mail: ljuban.brkovic@wkiw.pl

 

Napominjemo da nije reč  o zvaničnim (ovlašćenim) advokatima Ambasade i da samim tim za njiov rad Ambasada ne može biti odgovorna.

 Obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba u akciji hrvatske vojske 1995 godine

Odlukom Vlade Republike Srbije od 29.07.2016.godine o proglašenju Dana sećanja na stradanje i progon Srba, a povodom tragičnog stradanja oko 250.000 pripadnika srpskog naroda u akciji hrvatske vojske 1995 godine po nazivom ''Oluja'', 5. avgust odredjen je za Dan žalosti na teritoriji Republike Srbije.

Organizacioni odbor za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba doneo je Odluku da 4.avgusta 2016.godine u 20 časova na Platou ispred hrama Sv.Ćirila i Metodija u naselju Busija u Opštini Zemun, bude održana državna manifestacija koja podrazumeva verski obred, komemorativni program i obraćanje najviših državnih zvaničnika. Vreme trajanja državne manifestacije je do 60 minuta uz direktan prenos RTS-a.

Ovim putem pozivaju se svi zainteresovani predstavnici dijaspore da u što većem broju prisustvuju ovoj manifestaciji. Političke konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Poljske u oblasti evrointegracija i bilateralne saradnje

Političke konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Poljske u oblasti evrointegracija i bilateralne saradnje održane su 20. aprila 2016.godine u Varšavi.

Našu delegaciju predvodila je pomoćnik ministra spoljnih poslova za EU ambasador Marina Jovićević, a poljsku državni podsekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Kataržina Kacperčik. Poljska strana je u razgovoru potvrdila podršku evrointegraciji Srbije i izrazila spremnost za pružanje pomoći na tom putu.

Konstatovano je da su bilateralni odnosi Srbije i Poljske dobri i bez otvorenih pitanja, uz zalaganje za dalje intenziviranje saradnje i medjusobnih kontakata. Razmotrena je i bilateralna saradnja u ostalim oblastima, pri čemu je akcenat bio na ekonomskoj saradnji koja u poslednje tri godine beleži uzlazni trend.

Pored sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova, pomoćnik ministra Marina Jovićević i delegacija susreli su se i sa Izabelom Kloc, predsedavajućom Komisije za EU u Sejmu Republike Poljske sa kojom su razmotrena pitanja iz oblasti evrointegracija i bilateralne parlamentarne saradnje.OBAVEŠTANJE - BIRAČKO MESTO U POLJSKOJ NEĆE BITI OTVORENO ZBOG MALOG BROJA PRIJAVLJENIH BIRAČA

Do 2. aprila 2016.godine - što je bio predvidjeni rok za prijavljivanje državljana Republike Srbije, koji bi želeli da glasaju na biračkom mestu u Poljskoj preko Ambasade Republike Srbije u Varšavi, prijavilo se 59 lica, što je ispod minimuma od 100 prijavljenih.

Samim tim, nisu se stekli zakonski predvidjeni uslovi za otvaranje glasačkog mesta u Ambasadi Republike Srbije u Varšavi, zbog nedovoljnog broja prijavljenih građana.

Odlukom Republičke izborne komisije biće otvoreno 38 biračkih mesta u inostranstvu, odnosno, ona biračka mesta gde je prijavljen dovoljan broj zainteresovanih.

Građani Srbije u Poljskoj koji su u redovnom postupku dostavili svoje molbe preko Ambasade i dobili rešenje opštinske izborne komisije da će biti u biračkom spisku, biće vraćeni u birački spisak prema mestu prebivališta u Srbiji tako da svoje pravo da glasaju mogu ostvariti u Srbiji, ako 24. aprila 2016.godine budu boravili u zemlji.

 Izbori za poslanike NS RS 24. april 2016.godine - Mogućnost glasanja u Ambasadi R.Srbije u Varšavi

Poštovani gradjani,

Kao što vam je poznato, Izbori za poslanike Narodne Skupštine Republike Srbije raspisani su za 24. april 2016.godine.

U skladu sa zakonom o jedinstvenom biračkom spisku, Ambasada Republike Srbije u Varšavi obaveštava sve gradjane koji imaju biračko pravo (najmanje 18 godina starosti), a koji borave u Republici Poljskoj, da mogu da se prijave za glasanje u Ambasadi Republike Srbije u Varšavi.

Gradjanin birač koji se zatekao u Poljskoj u vreme glasanja može glasanje obaviti u Ambasadi Republike Srbije u Varšavi samo ukoliko je već upisan u jedinstveni birački spisak.

Detaljnije informacije nalaze se u Obaveštenju za upis u birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu (teks ispod) iz koga možete preuzeti i zahteve za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji i za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu.

Molimo da čitko popunjene i potpisane zahteve (formulare za prijavu) dostavite Ambasadi uz skeniranu kopiju pasoša na e-mail adresu vladimir.radovic@mfa.rs

Ukoliko ste u mogućnosti da lično predate zahtev to možete da učinite u Ambasadi Republike Srbije (ul. Aleja Róż 5, 00-556 Warszawa).

Prijava za glasanje se može dostaviti najkasnije do 02. aprila 2016.godine.

Proveru istovetnosti podataka unetih u zahtev i lična dokumenta izvršiće ovlašćeni službenik Ambasade. Pogrešan JMBG ili broj putne isprave, odnosno netačni ili nepotpuni podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva za upis u birački spisak.

Srdačan pozdrav,

Ambasada Republike SrbijeIzbori za narodne poslanike Republike Srbije, 24. april 2016.godine

04. mart 2016.godine

 

OBAVEŠTENJE

ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

 

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (2. april 2016.godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasti u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno, poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takodje, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave - www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

Formular Zahteva za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete preuzeti ovde.

Formular Zhateva za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti ovde.

 Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva ''Kosova'' u UNESCO

Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva ''Kosova'' u UNESCO možete preuzeti ovde.Obaveštenje za državljane Republike Moldavije

Obaveštavaju se državljani Republike Moldavije da 6. avgusta 2015.godine stupa na snagu Sporazum izmedju Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja.

U skladu sa odredbama ovog Sporazuma, počev od 6. avgusta 2015.godine, državljani Republike Moldavije, nosioci važećih biometrijskih pasoša, moći će bez vize da udju, da tranzitiraju, kao i da borave na teritoriji Republike Srbije, u periodu od 90 dana, u okviru perioda od 6 meseci,računajući od prvog dana ulaska. Obaveštenje o relaksaciji viznog režima za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina

Vlada Republike Srbije je usvojila Odluku o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina.

Državljani ovih zemalja, nosioci svih vrsta putnih isprava osim putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa medjunarodnim konvencijama, mogu od 30.juna 2015.godine da udju, tranzitiraju i borave bez vize u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od 6 meseci računajući od dana prvog ulaska.Uspostavljen prenos novca preko ''Pošta Srbije''

Koristimo priliku da vas informišemo da je Javno preduzeće ''Pošta Srbije'' do sada potpisalo sporazume sa poštanskim upravama Francuske, Rusije, Ukrajine, Belorusije i Crne Gore.

Informacije o usluzi prenosa novca su sledeći:

- iz navedenih zemalja, novac se u Repubiku Srbiju može poslati preko mreže pošta. Više informacija se može naći na sajtovima poštanskih uprava tih zemalja.

- novac se u Republici Srbiji može podići u više od 1200 pošta na teritoriji cele zemlje. Link ka spisu pošta, koji sadrži adresu i radno vreme pošta je: http://www.posta.rs/dokumenta/lat/posalji/ovlascene-poste-za-medjunarodnu-postansku-uputnicu.pdf

- za isplatu je potrebno samo važeći lični dokument a nije potrebno popunjavanje obrazaca

- isplata novca u Republici Srbiji se vrši u dinarima, po kursu koji je objavljen na sajtu JP ''Pošta Srbije''

- slanje novca plaća pošiljalac, ne postoji obaveza otvaranja računa u banci, ni za pošiljaoca ni za primaoca

- u nastavku dajemo link ka sajtu JP ''Pošta Srbije'', deo na engleskom jeziku na kome se nalaze Opšti uslovi za vršenje usluga  http://www.posta.rs/struktura/eng/posalji/medjunarodna-postanska-uputnica.asp

- za slanje novca iz Republike Srbije u navedene zemlje, cena je izuzetno povoljna.

U toku su pregovori sa Poštom Republike Srpske,Hrvatske,Portugalije i UAE o uspostavljanju sistema prenosa novca.

Za sve dodatne informacije i sugestije možete se obratiti na telefon 3644-745 ili elektronskom poštom: novcano@ptt.rsObaveštenje o relaksaciji viznog režima za državljane trećih zemalja kojima je potrebna viza za ulazak u Republiku Srbiju

Strani državljani, nosioci svih vrsta putnih isprava osim putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa medjunarodnim konvencijama, mogu od 08.novembra 2014.godine da udju, tranzitiraju i borave bez vize u Republici Srbiji, ako poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih članica Evropske unije, vizu Sjedinjenih Američkih Država ili imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, članicama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama, najduže 90 dana u periodu od 6 mesec tj. do prestanka važenja vize ili dozvole boravka u gore pomenutim državama.Transfer sredstava na račun Ministarstva finansija R.Srbije

Ambasada Republike Srbije u Poljskoj sa zadovoljstvom obaveštava da je 09.juna 2014.godine izvršila prvi transfer sredstava u iznosu od 40.300,00 evra namenjenih otklanjanju posledica poplava, koja su prikupljena preko posebnog računa Ambasade.

Takođe, 03.juna o.g. u Srbiju je otpremljen jedan šleper humanitarne pomoći koja je prikupljena u organizaciji naše Ambasade.

Uz iskrenu zahvalnost svima koji su do sada učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji, Ambasada Republike Srbije u Poljskoj poziva sve ljude dobre volje da zajedničkim angažovanjem nastavimo akciju jer je Srbija pretrpela štetu izuzetno velikih razmera i pomoć u otklanjanju posledica poplave je i dalje neophodna.Oprema i sredstva potrebna za sanaciju u područjima zahvaćenim poplavama u R.Srbiji

Sektor za vanredne situacije MUP-a R.Srbije obavestio je da više nije potrebno upućivanje spasilačkih timova i timova sa pumpama velikog kapaciteta u područja ugrožena poplavama u R.Srbiji.

Medjutim, i dalje su potrebni sledeca oprema i sredstva:

- teretna vozila,

-sušilice,

- agregati,

- potapajuće muljne pumpe,

- pumpe velikog kapaciteta (preko 100 l/s),

- motorne ledjne prskalice za dezinfekciju,

- zaštita odela za lica koja vrše dezinfekciju,

- vodonepropustiva obuća (ribarske čizme),

- 40 pumpi kapaciteta 50-116,6 m3/min (3000-7000 m3/h) s visinom dizanja/napora H=80m.

 Doniranje putem sms poruka

Donacije slanjem sms poruka na broj 1003 mogu se realizovati isključivo sa telefonskih brojeva koji pripadaju operaterima mobilne telefonije u Srbiji.Izuzimanje iz režima multilateralnih i bilateralnih transportnih dozvola

Obaveštavamo sve zainteresovane da je Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture R.Srbije obavestilo da zbog uvedenog vanrednog stanja, prevoz humanitarne pomoći za poplavljena područja izuzet iz režima multilateralnih i bilateralnih dozvola, i ta vozila će se u R.Srbiju propuštati bez medjunjarodnih dozvola i po ubrzanom postupku.Procedura otpreme humanitarne pomoći iz EU ka R.Srbiji

Procedura otpreme humanitarne pomoći iz EU ka R.Srbiji je detaljno objašnjena na sajtu Uprave carina R.Hrvatske.

Informaciju, o proceduri potražite ovde.Otvorena knjiga žalosti u Ambasadi Republike Srbije

Povodom stradanja velikog broja gradjana u katastrofalnim poplavama na teritoriji Republike Srbije, Vlada RS je proglasila trodnevnu žalost za 21., 22. i 23. maj 2014.godine.

Tim povodom u Ambasadi Republike Srbije u Varšavi biće otvorena knjiga žalosti dana 22. i 23. maja u vremenu od 10-15 časova.

 Informacija za lica koje žele da uplate sredstva za žrtve poplave u R.Srbiji

Ambasada Republiki Serbii

Al.Róż 5

00-556 Warszawa

 

Računi Ambasade:

- u Zlotama (PLN) - 86 1910 1048 2255 2721 2198 0002;

svrha: Pomoć Srbiji - poplave

- u Evrima (EUR) - 16 1910 1048 2255 2721 2198 0001;

svrha: Pomoć Srbiji - poplave (SWIFT: DEUTPLPX).

 

Deutsche Bank Polska S.A.

ul. Krasińskiego 10

01-615 Warszawa

 Carinska procedura za uvoz humanitarne pomoći u R.Srbiju

Uprava carina R.Srbije naložila svim carinarnicama u R.Srbiji da se postupak sa pošiljkama humanitarne pomoći na graničnim prelazima prilikom ulaska u carinsko područje R.Srbije i njihovo prijavljivanje radi upućenja do odredišta, smatraju prioritetnim, uz poštovanje svih propisanih carinskih postupaka i procedura. Ukoliko vozač koji unosi robu u carinsko područje nema carinskog zastupnika, angažovani carinski službenik upoznaće ga sa mogućnošću usmenog prijavljivanja, u kom slučaju je obaveza tog carinskog službenika da on formira i obradi tranzitnu deklaraciju u ISCS-u za tu pošiljku, uruči odgovarajuće primerke vozaču i uputi ga da se sa njima javi odredišnom carinskom organu. Takodje, u cilju obezbedjenja odgovarajuće kontrole, a ukoliko vozač ne ozbezbedi odgovarajući instrument obezbedjenja carinskog duga koji može nastati u postupku tranzita ove robe, angažovani carinski službenik obavezno će uz primerke tranzitne deklaracije i prateće dokumentacije koja ostaje u graničkoj carinskoj ispostavi, priložiti i kopiju putne isprave ili drugi odgovarajući lični dokument vozača.

U vezi postupka odobrenja zahtevanog carinskog postupka sa ovim pošiljkama u odredišnim carinskim ispostavama, navedeni postupak će takodje imati prioritet. Uredbom o carinski dozvoljenom postupanju sa robom propisano je da deklarant usmenu deklaraciju za stavljanje robe u slobodan promet, može, izmedju ostalog, da podnese i za robu nekomercijalne prirode manjeg ekonomskog značaja, ako to odobri carinski organ. Uredbom je propisano i da se, da pri postupku privremenog uvoza, usmeno može deklarisati i druga roba, ako carinski organ to odobri.

Uprava carina je, s obzirom na konkretne najave prispeća odredjenih humanitarnih pošiljki, organizovala potrebna dežurstva.Uplaćivanje humanitarne pomoći putem PayPal

Obaveštavamo da je od 18.05.2014.godine aktiviran PayPal račun preko koga je moguće uplatiti humanitarnu pomoć za žrtve poplava u Republici Srbiji iz 193 zemlje i regiona.

Donacije putem PayPal servisa mogu se uplatiti na: floodrelief@gov.rs

 

 

 Hitne potrebe Crvenog krsta Republike Srbije

Crveni krst Republike Srbije obaveštava da mu je u ovom trenutku najpotrebnije sledeće:

- dušeci

-posteljina

-kreveti na rasklapanje

-pelene za decu i odrasle

-čarape

- veš

- dečja odeća

- baterijske lampe

- baterije za baterijske lampe

- sredstva za higijenu (sapun, toaletni papir, papirni ubrusi, higijenski ulošci, četkice za zube, zubne paste...)

- Asepsol oznake 5P

- gumene čizme

 

Za sve one koji žele da pomognu, sabirni centar za skupljanje pomoći je u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Varšavi (ul. Aleja Ruž 5, 00-556 Varšava).Pomoć ugroženom stanovništvu R.Srbije

O B A V E Š T E NJ E

 

Povodom nezapamćenih poplava koje su pogodile Republiku Srbiju, Vlada Republike Srbije je otvorila sledeće žiro račune na koje se mogu uplatiti novčana sredstva za pomoć ugroženom stanovništvu:

- dinarski žiro-račun - Otklanjanje posledica vanrednih okolnosti poplave,

broj 840-3546721-89;

- devizni žiro račun 01-504619-100193230-000000-0000 - Ministarstvo finansija - Uprava za trezor, Beograd - namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava, IBAN kod: RS35908504619019323080, sa instrukcijama za uplatu u EUR i USD (u nastavku).

 

Ambasada Republike Srbije zahvaljuje svima koji su u mogućnosti da pruže pomoć stanovnicima Srbije pogodjenim elementarnom nepogodom.

 

Varšava, 16. maj 2014.godine

 

PAYMENT INSTRUCTIONS - EUR

SWIFT MESSAGE FIN 103

 

FIELD 32A:                              VALUE DATE - CURRENCY - AMOUNT

FIELD 50K:                              ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A:                              DEUTDEFF

/INTERMEDIARY/

 

FIELD 57A:                              /DE20500700100935930800

/ACC.WITH BANK/                 NBSRRSBG

 

FIELD 59:                                /RS35908504619019323080

(BENEFICIARY)                     MINISSTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA TREZOR

 

FIELD 70:                                DETAILS OF PAYMENT

 

 

 

PAYMENT INSTRUCTIONS - USD

SWIFT MESSAGE FIN 103

 

FIELD 32A:                              VALUE DATE-CURRENCY AMOUNT

FIELD 50K:                              ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A:                              BKTRUS33

/INTERMEDIARY/

 

FIELD 57A:                              /04415465

/ACC.WITH BANK/                 NBSRRSBG

 

FIELD 59A:                              /RS35908504619019323080

(BENEFICIARY)                     MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA TREZOR

 

FIELD 70:                               DETAILS OF PAYMENT

 

 

 

 Otvaranje Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom u Katovicama

U Katovicama je 24. septembra 2012. godine otvoren Konzulat Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom gospodinom Rankom Tomovićem.
Konzulat u Katovicama će svoje aktivnosti u najvećoj meri posvetiti uspostavljanju i jačanju privrednih veza Poljske i Srbije. 
Teritorijalna nadležnost Konzulata Republike Srbije u Katovicama na čelu sa počasnim konzulom prostire se na četiri vojvodstava: Šljonsko, Donjošlonsko, Opolsko i Malopoljsko.
Na fotografiji: Gradonačelnik gradske opštine Katovica-Čelađ Teresa Kosmala, Počasni konzul Republike Srbije u Katovicama gospodin Ranko Tomović i Ambasador Republike Srbije u Poljskoj Radojko Bogojević neposredno nakon otkrivanja table na prostorijama Konzulata Republike Srbije sa sedištem u Katovicama.  Vesti
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Informacija o novoj platformi RTS
Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu
Link sa obavestenjem o načinu glasanja na izborima za predsednika Republike, 2. aprila 2017.godine
IZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE
OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade narodne Republike Kine o medjusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša
Sedma medijska konferencija dijasore i Srbija u regionu
Oglas za pružanje usluga u cilju otuđenja nepokretnosti - otuđenje diplomatske nepokretne imovine
Lista advokata u Republici Poljskoj koji govore srpski jezik
Obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba u akciji hrvatske vojske 1995 godine
Političke konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Poljske u oblasti evrointegracija i bilateralne saradnje
OBAVEŠTANJE - BIRAČKO MESTO U POLJSKOJ NEĆE BITI OTVORENO ZBOG MALOG BROJA PRIJAVLJENIH BIRAČA
Izbori za poslanike NS RS 24. april 2016.godine - Mogućnost glasanja u Ambasadi R.Srbije u Varšavi
Izbori za narodne poslanike Republike Srbije, 24. april 2016.godine
Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva ''Kosova'' u UNESCO
Obaveštenje za državljane Republike Moldavije
Obaveštenje o relaksaciji viznog režima za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina
Uspostavljen prenos novca preko ''Pošta Srbije''
Obaveštenje o relaksaciji viznog režima za državljane trećih zemalja kojima je potrebna viza za ulazak u Republiku Srbiju
Transfer sredstava na račun Ministarstva finansija R.Srbije
Oprema i sredstva potrebna za sanaciju u područjima zahvaćenim poplavama u R.Srbiji
Doniranje putem sms poruka
Izuzimanje iz režima multilateralnih i bilateralnih transportnih dozvola
Procedura otpreme humanitarne pomoći iz EU ka R.Srbiji
Otvorena knjiga žalosti u Ambasadi Republike Srbije
Informacija za lica koje žele da uplate sredstva za žrtve poplave u R.Srbiji
Carinska procedura za uvoz humanitarne pomoći u R.Srbiju
Uplaćivanje humanitarne pomoći putem PayPal
Hitne potrebe Crvenog krsta Republike Srbije
Pomoć ugroženom stanovništvu R.Srbije
Otvaranje Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom u Katovicama
Arhiva vesti