Printer Friendly Version Poseta ambasadora R.Srbije Nebojše Košutića Litvaniji @ 14 September 2023 01:50 PM

Ambasador R.Srbije u Poljskoj i Litvaniji Nebojša Košutić posetio je Viljnus gde je razgovarao sa zamenikom MIP Litvanije Jovitom Neliupšiene, predsednikom spoljnopolitičkog odbora Parlamenta Žigmantasom Pavlionisom i brojnim sagovornicima iz MIP i diplomatskog kora.

Zajednički je konstatovano da odnosi između dve zemlje u svim oblastima treba da prate pozitivan trend prisutan u košarci i fudbalu, gde između naših nacionalnih saveza i igrača postoji rivalstvo ali i odlična saradnja, prijateljstvo i brojni kontakti.

Na sastancima je bio reči o potrebi da politički kontakti između dveju vlada i parlamenata budu intenzivirani a da se posebna pažnja posveti razvoju privredne saradnje. U razgovorima su takođe razmatrana aktuelna međunarodna kretanja i razmenjeni stavovi o pitanjima od zajedničkog interesa. Dve strane su se složile da jednaka primena međunarodnog prava u svim slučajevima ima veliki značaj za stabilizaciju međunarodnih prilika, kao i da je politika proširenja EU kao i promocija evropskih vrednosti veoma značajna, kako za region zapadnog Balkana, tako i za Evropu u celini. Razgovaralo se i o saradnji dve zemlje u UN i drugim međunarodnim organizacijama, pogotovo sada, uoči 78. zasedanja GS UN u Njujorku.