Printer Friendly Version ULAZAK DRŽAVLJANA SRBIJE NA TERITORIJU POLJSKE IZ PRAVCA BELORUSIJE I RUSIJE (Kalinjingradska oblast) @ 17 July 2023 01:55 PM

Od izbijanja sukoba u Ukrajini, nadležni organi Poljske zabranili su ulazak strancima trećih zemalja koji žele da pređu kopnenu/drumsku granicu iz Belorusije i Rusije (Kalinjingradska oblast) kako bi ušli u Poljsku radi tranzita. Ulaz je dozvoljen samo državljanima Poljske, EU, državljanima iz šengenske oblasti, stranim diplomatama ili strancima koji imaju regulisan boravak u Poljskoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena (boravišna karta ili viza D za duži boravak). Za ostale strance to znači i državljane Srbije - ulazak u Poljsku se odobrava u krajnje opravdanim slučajevima (zdravstveni problemi, smrt i sl.), a konačnu odluku o ulasku donosi dežurni pripadnik granične policije Poljske u trenutku dolaska stranke na konkretni granični prelaz, a u konsultaciji sa neposrednim rukovodstvom i centralom Granične policije u Varšavi.

Mole se državljani Republike Srbije koji žele da se vrate u Srbiju iz Belorusije i Rusije (Kalinjingradska oblast) preko Poljske da ne kreću na put pre nego što kontaktiraju Ambasadu Republike Srbije u Varšavi, putem imejla embassy.warsaw@mfa.rs  Putnici treba da 5 (pet) radnih dana pre polaska na put da Ambasadi dostave informacije o tome ko, kada i preko kojeg graničnog prelaza planiju da uđu u Poljsku. Obavezno je slanje skeniranih kopija pasoša svih lica koja putuju putem elektronske pošte. Po prijemu ove informacije, Ambasada Republike Srbije u Varšavi šalje dopis poljskoj graničnoj policiji u kojem najavljuje ulazak državljana Srbije na teritoriju Poljske. Isti dopis prosleđujemo strankama na njihov imejl, koji oni treba da odštampaju i pokažu pripadniku poljske granične policije prilikom pasoške kontrole.

Skrećemo pažnju da Ambasada ne može da garantuje da će srpskim državljanima biti omogućen ulazak i tranzit preko teritorije Poljske, iako imaju najavu. Dopis koji koji Ambasada piše je samo molba poljskim organima da se državljanima Srbije dozvoli ulazak, a konkretnu odluku o ulasku državljana Srbije u Poljsku donosi pripadnik granične policije koji će vršiti pasošku kontrolu na konkretnom graničnom prelazu između Poljske i Belorusije ili Poljske i Kalinjingradske oblasti.

Skrećemo pažnju da su nas građani R. Srbije obavestili da su im beloruski autobuski prevoznici odbili da im prodaju karte za autobuse koji putuju iz Belorusije za Poljsku jer, zbog dužine provere na granici, prevoznici ne žele da ih sačeka dok poljske granične vlasti razmotre da li da odobre ulazak srpskih državljana u Poljsku.

Takođe, ukazujemo da je na granici između Poljske i Belorusije od 6 mogućih prelaza otvoren samo jedan i to: Terespol-Brest.

Povratak iz Belorusije i Kalinjingradske oblasti trenutno je moguć preko teritorije R. Litvanije, gde nije potrebna najava i nema zabrane za državljane trećih zemalja i Srbije. S obzirom da je Litvanija u EU i Šengenu, po ulasku na njenu teritoriju, pa do Mađarske, više nema graničnih prelaza do Srbije. Naglašavamo da nije jasno koliko dugo će se na ovaj način moći putovati preko teritorije Litvanije, s obzirom da nadležni organi ove zemlje razmatraju mogućnost potpunog zatvaranja granice sa Belorusijom i Rusijom. Litvanija je 01.03.2024. godine prema Belorusiji zatvorila četiri od postojećih šest graničnih prelaza, tj. otvorena su samo dva granična prelaza i to: Medininkai i Šalčininkai.

Na osnovu Uredbe Evropske unije o restriktivnim merama prema Ruskoj Federaciji, od septembra 2023. godine nije moguć ulazak na teritoriju Poljske i Litvanije automobilima registrovanim u Rusiji. Zabrana ulaska automobila sa ruskim tablicama važi bez obzira na nacionalnost vozača. Slične zabrane postoje na teritoriji Letonije, Estonije i Finske.