Printer Friendly Version Poseta ambasadora R. Srbije u Poljskoj Nebojše Košutića Pomorsko-kujavskom vojvodstvu @ 19 June 2023 11:03 AM

Ambasador R. Srbije u Poljskoj Nebojša Košutić posetio je Pomorsko-kujavsko vojvodstvo i njegova dva glavna grada Bidgošć i Torunj. Tokom prošle godine otvoren je počasni konzulat R. Srbije u Bidgošću, te je ovo bila prilika da ambasador poseti ovaj poljski region i sastane se sa rukovodiocima istog.

Tokom boravka ambasador se sreo sa vojvodom Mikolajem Bogdanovičem, maršalom Pjotrom Calbetckim, gradonačelnikom Bidgošća Rafaelom Bruskim, a obišao je i oba Univerziteta u Bidgošću (Kazimir Veliki i Univerzitet ekonomskih nauka), gde se sreo sa rektorima ovih uglednih visokoškolskih ustanova. Sa zadovoljstvom je konstatovano da već godinama postoji uspešna saradnja između Instituta za savremenu istoriju u Beogradu i Odeljenja za istoriju Univerziteta Kazimir Veliki u Bidgošću, koja je pre nekoliko godina rezultirala izdavanjem zbornika radova povodom 100 godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Poljske. Tokom posete bio je organizovan i sastanak ambasadora sa privrednicima ovog poljskog regiona, a tom prilikom su predstavljene i mogućnosti za ulaganje u privredu Srbije, što je naišlo na značajno interesovanje prisutnih poslovnih ljudi.

Posebno je istaknut značaj dugogodišnje partnerske saradnje grada Kragujevca sa Bidgošćem koja je uspostavljena još davne 1971. godine, a i dalje se uspešno razvija. Dogovoreno je da se u najskorije vreme u Bidgošću organizuje susret privrednika iz Srbije sa poslovnim ljudima iz ovog poljskog regiona, budući da je privreda Bidgošća i okoline komplementarna sa onim privrednim granama iz Srbije koje se danas ubrzano razvijaju, poput automobilske, mašinske, IT i agroindustrije.

Posebnu podršku u realizaciji posete pružila je Marija Lorentovič Zagalak novoimenovani počasni konzul Srbije u Bidgošću dok je ambasadora tokom posete ovom poljskom regionu pratio i ugledni poljsko-srpski privrednik i počasni konzul naše zemlje u Katovicama Ranko Tomović.