Printer Friendly Version Razgovor ambasadora R.Srbije u Poljskoj N.Košutića sa predsednikom Komisije Sejma za Evropsku uniju Kacperom Plažinjskim @ 28 March 2023 11:49 AM

Ambasador R.Srbije u Poljskoj Nebojša Košutić razgovarao je sa predsednikom Komisije Sejma za Evropsku uniju Kacperom Plažinjskim o trenutku u kome se nalazi proces Evropskih integracija Srbije i politika proširenja Evropske unije uopšte. Konstatovano je da je, posle duže pauze, a usled složenih prilika na evropskom kontinentu, ovaj proces potrebno ubrzati i to kako kada je reč o Ukrajini tako i kada je reč o regionu zapadnog Balkana u celini. Takođe, bilo je reči o potrebi za intenziviranjem bilateralnog političkog dijaloga između Srbije i Poljske, posebno na parlamentarnom nivou a izražena je nada da će uskoro doći i do razmene poseta parlamentaraca dve zemlje.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o značaju konsekventne primene međunarodnog prava u svim slučajevima a u cilju stabilizacije političkih prilika u svetu. U tom smislu, bilo je reči i o pregovorima Beograda i Prištine koji se vode pod okriljem EU i uz pomoć SAD, a izražena je nada da će isti dovesti do obostrano prihvatljivog rešenja, koje će sa jedne strane obezbediti poštovanje međunarodnog prava i, sa druge, obezbediti stabilizaciju političkih prilika.