Printer Friendly Version Susret ambasadora R.Srbije u Poljskoj N.Košutića sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora Sejma Radoslavom Fogielom @ 10 January 2023 04:25 PM

U razgovoru ambasadora R.Srbije u Poljskoj N.Košutića sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora Sejma Radoslavom Fogielom bilo je reči o bilateralnim odnosima dve zemlje i načinima da isti budu dodatno unapređeni.

Fogiel, koji je i član grupe srpsko-poljskog prijateljstva u Sejmu, izrazio je spremnost za intenziviranje političkog dijaloga između dve zemlje na svim nivoima uključujući i mogućnost da zajedno sa kolegama poseti Srbiju. Razgovaralo se i o aktuelnom trenutku u međunarodnim odnosima, posebno kada je reč o neophodnosti da međunarodno pravo bude konsekventno primenjeno u svim slučajevima. Bilo je reči i o stanju procesa evropskih integracija Srbije i poljskoj podršci koja uvek postoji kada se radi o ovom za Srbiju veoma važnom spoljnopolitičkom cilju.

Sa svoje strane ambasador Košutić je ukazao sagovorniku na tešku situaciji u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji i zamolio ga za povećano razumevanje i podršku poljske strane.

Bilo je govora i o ekonomskoj saradnji između dve zemlje i zajednički je konstatovano da je istoj potrebno i posvetiti dodatnu pažnju, budući da je Poljska Srbiji osmi po značaju spoljnotrgovinski partner, dok je Srbija najznačajniji trgovinski partner Poljske u regionu Zapadnog Balkana.