Printer Friendly Version Beograd, 12. jul 2022. Dugogodišnje konstruktivno partnerstvo Srbije i OEBS-a @ 13 July 2022 08:10 AM

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsedavajućim Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ministrom spoljnih poslova Poljske Zbignjevom Rauom o saradnji sa ovom evropskom organizacijom, bilateralnim odnosima dveju zemalja, kao i o evropskim integracijama Srbije.
 

Brnabić je istakla značaj koji Srbija pridaje OEBS-u i ulozi koju ima u oblasti evropske bezbednosti, pri čemu je pohvalila rad operacija na terenu.

Ona je posebno pohvalila rad Misije OEBS-a u Srbiji, sa kojom smo od njenog uspostavljanja imali izuzetnu saradnju i koja daje značajan doprinos u sprovođenju reformskih procesa u našoj zemlji.

Kada su u pitanju reforme u oblasti vladavine prava, premijerka je poručila da je Vlada Srbije posvećena radu na unapređenju sveukupnog medijskog okruženja i da je u tome OEBS izuzetno važan partner.

Prema njenim rečima, ova organizacija predstavlja i most saradnje između Vlade, sa jedne strane, i medija i organizacija civilnog društva, sa druge.

Premijerka je naglasila da će jedan od ključnih prioriteta i buduće vlade biti aktivnosti u oblasti vladavine prava, i to pre svega reforma pravosuđa i medija.

Predsedavajući OEBS-u posebno je istakao kvalitet zakonodavnog okvira za zaštitu i unapređenje prava nacionalnih manjina u Srbiji i izrazio spremnost da nastavi saradnju sa našom državom po ovom pitanju.

Brnabić je, govoreći o odnosima dveju zemalja, istakla da su oni tradicionalno prijateljski, pri čemu je izrazila zahvalnost šefu poljske diplomatije na podršci koju pruža evropskom putu Srbije i Zapadnog Balkana.

Takođe, premijerka je zahvalila ministru spoljnih poslova Poljske na naporima u građenju dobrih odnosa dveju država i dugogodišnjem konstruktivnom partnerstvu OEBS-a i Srbije.

Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs