Printer Friendly Version Kampanja zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji BiH @ 2 October 2021 12:09 PM

U Federaciji BiH u toku je usklađivanje podataka o nekretninama katastra i zemljišnih knjiha, tzv. harmonizacija podataka. Prilikom ovog procesa pripadnici sprskog naroda mogu da izgube pravo na imovinu, koja je u njihom vlasništvu ili posedu.

Prepreku za upis vlasničkih i drugih prava na imovinu u Federaciji BiH predstravlja činjenica da se pozivi nosiocima imovinskih prava ne šalju lično, a u mnogim slučajevima se kao vlanik upisuje država, entitet, kanton ili opština, ili lice koje neovlašeno koristi srpsku imovinu.

Harmoizacija, odnosno zamena i uspostavljanje novih zemljišnih knjiga se vrši na način tako što se javni poziv objavljuje samo u Služenom listu Federacije BiH i dnevnim novinam pojedinačno za svaku katastarsku opštinu, koje su dostupne u Federaciji BiH, tako da izbegli i raseljeni Srbi, te njihovi naslednici, nemaju saznanja da je njihovo zemljište, ili zemljište predaka predmet postupka, te se njihovo pravo ne uzima u obzir.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH je saopštio da se pokazalo da je veliki broj Srba ostao bez prava u novim ili zamenjenim zemljišnim knjigama, kao i da postoji realna mogunost da izbegli i raseljni Srbi i njihovi naslednici ostanu bez prava na zamljištu i zbog institucije održaja. Na osnovu člana 58. Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH drugo lice kao samostalni posednik stiče pravo vlasništva na zemlji nakon perioda od 10 ili 20 godijna neprekidnog posedovanja.

Prema rasopoživim podacima u Federaciji BiH je uspostavljena i vodi se evidencija nekretnina u okviru 1864 katastarskih opština, u ukupno 79 političkih, koje su u sastavu 10 kantona. Zaključno sa 10.08.2021. najava uspostavljanje nove zemljišne knjige je izvršena za 240 katastarskih opština. Ukupno je izvršena zamena ili uspostavljanje zemljšne knjige za 12,33% svih katastarskih opština. Oko 400.000 lica, srpske nacionalnosti i dalje polažu prava na nepokretnosti u Federaciji BiH (u vlasništvu ili posedu). Ukoliko se građanin izjasni da nije imao saznanja o raspisu moguće je produženje do godinu dana za prijavu. Napominjemo da vlasnička tužba kod imovine ne zastareva, te su moguće i naknadne prijave pogrešnih upisa kroz sudski proces.

Imajući sve navedeno u vidu USDSR se uključila u informisanje pripadnika srpskog naroda poreklom iz Federacije BiH koji se nalaze u dijaspori da se jave Kancelariji za stručnu pravnu pomoć Republike Srpske.

 

Javljanje se može izvšiti putem sledeći kontakata:

Telefon: +387 55490940

Viber i WhatsApp: + 387 65 090-040

E-mail adresa: pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

Facebook i Instragram: @kancelarijezapravnupomoc

 

Kontakt Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH:

E-mail: odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com

Facebook: @srbiufederacijibih

Twitter: @OdborF