Printer Friendly Version 11. jun 2021. Prioritet Srbije i Poljske ekonomska saradnja @ 11 June 2021 05:11 PM

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da su današnji sastanci sa ministrom inostranih poslva Poljske Zbignjevom Rauom i ministrom za evropske poslove u Kabinetu premijera Poljske Konradom Šimanjskim bili veoma dobri i sadržajni, kao i da su tom prilikom dogovrene važne posete na najvišem nivou.         

Ministar je posebno istakao da je nedopustivo to što srpski minstar spoljnih poslova nije bio u zvaničnoj poseti Poljskoj duže od deset godina.          

''Ovo je bio samo početak naših dobrih sastanaka. Na sastanku sa ministrom Rauom dogovorili smo i njegovu uzvratnu posetu polovinom oktobra meseca, ali i dobili uveravanja da bi nekoliko nedelja nakon toga moglo da dođe do posete predsednika Poljske'', poručio je ministar.            

Ministar je najavio i da će tokom posete predednika Andžeja Dude doći do održavanja velikog biznis-foruma, a prilikom posete ministra Raua do otvaranja Poljske agencije za ekonomski razvoj koja će svoje regionalno sedište imati u Beogradu.                   

Selaković je nagasio da je prioritet saradnje dve zemlje ekonmska saradnja, da je prošle godine ekonomska razmena bila milijardu i 328 miliona evra, da je za prva četiri meseca ove godine premašila 531 miliona evra, i da ćemo, ukoliko se ovaj trend nastavi, imati veći obim spoljnoploitičke razmene.            

Ministar je rekao da je polskim kolegama zahvalio na stalnoj, snažnoj i principijelnoj podršci politici proširenja EU i pružanja i pomoći Srbiji.                

''Na sastanku sa ministrom Rauom čuo sam podatak da su oni svoj BDP, od početka ulaska u period tranzicije, dakle u periodu od 30 godina, povećali za 5 putra'', istakao je Selaković.                     

Dodao je da je na svim sastancima sa poljskim zvaničnicima odato priznanje politici predsednika Vučića i Vlade Srbije na polju ekonomskih reformi i to je poslužilo kao dodatni motiv za veliko interesovanje poljskih privrednika.        

Ministar Selaković je rekao i da je sa ministrom Rauom potpisao dva važna akta, Memorandum o razumevanju između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Poljske i Progam saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i nauke za period 2021-2024. godine.