Printer Friendly Version Carinska procedura za uvoz humanitarne pomoći u R.Srbiju @ 19 May 2014 02:35 PM

Uprava carina R.Srbije naložila svim carinarnicama u R.Srbiji da se postupak sa pošiljkama humanitarne pomoći na graničnim prelazima prilikom ulaska u carinsko područje R.Srbije i njihovo prijavljivanje radi upućenja do odredišta, smatraju prioritetnim, uz poštovanje svih propisanih carinskih postupaka i procedura. Ukoliko vozač koji unosi robu u carinsko područje nema carinskog zastupnika, angažovani carinski službenik upoznaće ga sa mogućnošću usmenog prijavljivanja, u kom slučaju je obaveza tog carinskog službenika da on formira i obradi tranzitnu deklaraciju u ISCS-u za tu pošiljku, uruči odgovarajuće primerke vozaču i uputi ga da se sa njima javi odredišnom carinskom organu. Takodje, u cilju obezbedjenja odgovarajuće kontrole, a ukoliko vozač ne ozbezbedi odgovarajući instrument obezbedjenja carinskog duga koji može nastati u postupku tranzita ove robe, angažovani carinski službenik obavezno će uz primerke tranzitne deklaracije i prateće dokumentacije koja ostaje u graničkoj carinskoj ispostavi, priložiti i kopiju putne isprave ili drugi odgovarajući lični dokument vozača.

U vezi postupka odobrenja zahtevanog carinskog postupka sa ovim pošiljkama u odredišnim carinskim ispostavama, navedeni postupak će takodje imati prioritet. Uredbom o carinski dozvoljenom postupanju sa robom propisano je da deklarant usmenu deklaraciju za stavljanje robe u slobodan promet, može, izmedju ostalog, da podnese i za robu nekomercijalne prirode manjeg ekonomskog značaja, ako to odobri carinski organ. Uredbom je propisano i da se, da pri postupku privremenog uvoza, usmeno može deklarisati i druga roba, ako carinski organ to odobri.

Uprava carina je, s obzirom na konkretne najave prispeća odredjenih humanitarnih pošiljki, organizovala potrebna dežurstva.